7seg

Controlul unui afisaj cu 7 segmente cu Arduino

Acest proiect dorește sa arate modul în care se poate comanda un display cu 4 digiți format din 7 segmente cu anod comun cu ajutorul plăcuței de dezvoltare arduino. Trebuie să recunosc ca am cautat foarte mult pe net să găsesc o schemă funcțională pentru un astfel de display și din păcate nu am găsit nimic. Montajul realizat de mine folosește 7 pini de comunicare, din care 3 sunt pentru registrul de deplasare și 4 sunt pentru anod-urile display-urilor. Există posibilitatea de a micșora numărul de ieșiri prin folosirea unui al doilea registru de deplasare sau se poate folosi un convertor I2C care să permită folosirea a doar 2 pini de comandă. Momentan am să descriu varianta cu 7 pini, iar poate într-un alt articol am sa fac și o variantă I2C.

(mai mult…)

Mai departe

softstart

SoftStart pentru un motor de curent continuu

Am postat acest articol deoarece azi m-am lovit de această problemă și m-am gândit că poate mai sunt și alții interesați de acest subiect. Inițial am zis ca merg pe varianta în care îmi fac eu propria funcție care să crească treptat viteza motorului la valoarea stabilită într-un anumit interval de timp. Am reușit să obțin ceva dar nu funcționa chiar bine și atunci am zis sa vad ce au mai făcut și alții. Ei bine, mă așteptam ca acest subiect să fie mult mai mult discutat dar din păcate nu este așa. Sau poate nu am folosit corect termenii în engleză, cine știe.  :-D. Totuși în căutările mele am descoperit librăria SoftPWM pe care am testat-o și merge perfect.

(mai mult…)

Mai departe

TApng

Programarea Arduino in C

Realizat de andrei (Kovari Andrei) Am postat acest tutorial pentru ca începatorilor să le fie mai uşor învăţarea programării plăcuţelor de dezvoltare Arduino în C. Aici gasiţti cele mai uzuale funcţii folosite la programarea arduino in C.
1. Introducere La începutul anilor 70’ a apărut limbajul C în laboratoarele AT&T, creaţia lui Dennis Ritchie şi Brian Kernighan. Tot acolo s-a născut Unix şi C++.
Unele limbaje de programare sunt ‘iertătoare’. În sensul ca erorile sunt evidenţiate în timpul compilării sau în timpul rulări programului, lucru care îi permite programatorului să intervină şi să repare erorile respective iar ulterior programul va funcţiona corect. Limbajul C nu este asa. Modelul de programare pe care se bazează C presupune ca programatorul ştie exact ce vrea sa facă şi ştie sa folosească limbajul C pentru a ob ţine acel lucru. Limbajul C lasă programatorul sa scrie programul într-un timp minim fără sa intervină în calea lui. (mai mult…)

Mai departe

PAM

Virtual ports and debouncing

Un tutorial mai vechi legat de debounce pe mai multe porturi.

Recently I faced a problem that gave me headaches. For an application I need to debounce 7 push buttons witch were connected on different ports. Searching the internet I found two ways to do this, namely: hardware method that involves an extra circuit and a software method that involves only code changes. Due to the fact that I’m not a hardware expert but also because I didn’t want to further complicate the circuit I have chosen the software method. Next I will discuss the method used by me to solve this problem detailing a bit principles used and finally I will present you a working example.

1.Tools:
Development board – I still use my old card “ATMEGA8 DevBRD” with programming via serial port
AVR-GCC – one of the best C compilers for AVR
2 or more push buttons
Time: 30-45 min. (mai mult…)

Mai departe

PAM

ATMEGA8 DevBRD pentru incepatori

Prima mea placa de dezvoltare a fost bazata pe un PIC si am realizato pentru proiectul de diploma. Cu greu am reusita sa ma despart de ea in momentul in care a trebuit sa predau proiectul.  . Ulterior am migrat spre LINUX, iar datorita faptului ca in acest S.O. microcontrolerele PIC nu erau suportate foarte bine am inceput sa studiez ATMEGA. Iata primul rezultat:

In the folowing page I will present you an open source development board for ATMEGA8 builded especialy for Linux users. This development board is perfect for all the newbies that want to learn about AVR Microcontrollers or want to build some nice projects with it.

1. ATMEGA8 DevBRD contains:

  • ISP programer
  • RS232 comunication (serial port)
  • HIGH POWER VOLTAGE control
  • ON/OFF circuit
  • All pins are marked
  • PC power jack

(mai mult…)

Mai departe

PRG

gResistor pentru Linux

Un program mai vechi, opensource,  realizat de mine. Am sa las descrierea acestuia in engleza, pentru a putea fi accesibil oricui.

gresistor

To allow for identification, resistors are usually marked with colored bands. Often refereed to as color codes, these markings are indicative of their resistance, tolerance and temperature coefficient. gResistror is a great program that will help you translate a resistor color codes into a readable value. All you have to do is watch the colors on the resistor and then enter them in the program. As you enter you’ll see that the resistor value is changing according to the selected color.

Download from here:http://www.roroid.ro/progs/gresistor/gresistor-0.0.1.tar.gz

Mai departe

TApng

7 experimente pentru începători

Realizat de gigi (Gheorghe Gainaru)

Experiment 1:
Am achizitionat o placa ArduinoUno;
Am reusit sa inteleg modul de programare.Dupa prima incercare, cu un LED si o rezistenta si programul Blink reusita , am trecut la programul Fade , care permite aprinderea/stingerea progresiva a unui led. Am postat sursa , in ideea ca poate este utila si pentru alti incepatori !
Fade5

Experiment 2:

1

Am mai facut un pas : pe o placa de proba , am montat citeva led-uri , cu rezistorii corespunzatori. (mai mult…)

Mai departe

UV

Aparat de expunereUV bazat pe Arduino

“Industria” realizării cablajelor imprimate home made a evoluat foarte mult în ultimii ani. De la realizarea traseelor cu ajutorul peniţei cu smoala, trecând mai apoi pe marker şi finalizând cu metoda toner transfer/CNC/ şi foto-rezist. De asemenea recent am văzut pe internet o altă metodă ingenioasă de realizat PCB şi anume modificarea unei imprimante EPSON şi tipărirea traseului direct pe placa de cupru. Personal am vrut sa încerc aceasta metoda, dar parca mi-a fost milă să stric o imprimanta perfect funcţionala.
Proiectul prezentat în continuare îşi propune sa fie o mână de ajutor pentru cei care realizează cablaje prin metoda foto-rezist.

Componenţă:
-Scanner
Cu ceva timp în urma am găsit pe piaţă un scanner folosit la un preţ foarte avantajos. Pentru proiectul acesta am dezmembrat scanerul, folosind din el doar următoarele componente: opto-limitatorul/car-ul cu bara de ghidaj/sticla pe care se punea documentul pentru scanat/ și bineînţeles motorul pas cu pas (mai mult…)

Mai departe