1.Ce este Arduino?

Arduino este un instrument prin care poţi realiza sisteme informatice capabile să ‘perceapă’ şi să ‘controleze’ lumea înconjurătoare . Acest instrument este open-source şi este compus dintr-un mediu de dezvoltare (o varianta de Wiring – platforma folosită pentru procesare multimedia) şi o placă de dezvoltare cu microcontroler AVR.
Arduino poate fi folosit pentru dezvoltarea de obiecte interactive. Informaţia este preluată de la o gamă variată de senzori şi comutatoare, se procesează în interiorul microcontrolerului AVR, şi este transmisă către o gamă la fel de variată de lumini, motoare, actuatoare etc.

2.De ce sa aleg Arduino?
Pe piaţă există o gamă foarte variată de sisteme de dezvoltare bazate pe microcontroler, avantajele pe care le are Arduino faţă de aceste sisteme sunt:
-Costuri de achiziţie reduse
-Poate fi folosit pe orice sistem de operare (Linux,Windows sau MacOS). Majoritatea plăcilor de dezvoltare fiind limitate la sistemul de operare Windows.
-Un mediu de programare simplu şi usor de învăţat.
-Este open source, atât placa de dezvoltare cât şi mediul de programare

3.Lucruri necesare înainte de a începe
Pentru a putea să foloseşti platforma Arduino ai nevoie de urmatoarele:
– cablu USB
– placă de dezvoltare Arduino
– mediu de dezvoltare

4.Instalarea plăcii de dezvoltare
Instalarea plăcii de dezvoltare se face foarte simplu. Se leagă placa de dezvoltare cu calculatorul prin intermediul cablului USB, şi gata.

Pentru Windows mai trebuie să instalezi şi driverul plăcii: Trebuie să mergi în Start->Control Pannel->System and Security->System->Device Manager În grupul Ports (COM & LPT) ar trebuii să găseşti un port numit Arduino Uno. Click dreapta pe portul respectiv şi selectează Update drivers->Browse my computer for Driver software Mai departe mergi în directorul în care ai dezarhivat aplicaţia Arduino iar aici va trebuii să alegi directorul Drivers pentru ArduinoUno sau FTDI USB Drivers pentru plăcile ce folosesc adaptor FTDI.

La linkul urmator gaseşti şi un tutorial cu screenshot-uri pentru instalarea driverelor în Windows http://arduino.cc/en/Guide/UnoDriversWindowsXP

5.Descrierea plăcii de dezvoltare ArduinoUNO
Plăcile de dezvoltare Arduino seamănă foarte mult între ele (din elementele comune am putea enumera: intrările/ieşirile digitale, intrările analogice, microcontrolerul etc.). Din acest motiv descriem în continuare doar placa de dezvoltare ArduinoUno:

desc_arduino
-intrare analogică: este folosită pentru citirea semnalelor nondigitale. Ex. senzori de temperatură, senzori de lumină, senzori de presiune, umiditate etc.
-intrare/ieşire digitală:imaginativa un intrerupator de la un bec. Acesta poate să aibă 2 stări: inchis sau deschis adica 0 sau 1
-pwm (Pulse-width modulation): modulaţia în durată a impulsurilor. Poate fi utilizat pentru a indeplinii o varietate foarte mare de sarcini, de la iluminarea LED pana la controlul vitezei motoarelor electrice. http://www.slideshare.net/guestedb041/prezentare-pwm

6.Mediu de dezvoltare
Instalare:
Descărcă ultima versiune pentru ArduinoIDE de aici: http://arduino.cc/en/Main/Software, după care dezarhivează fişierul proaspăt descărcat în locaţia dorită.

Configurare:
ArduinoIDE se configurează astfel. Din meniul Tools->Boards se selectează tipul de placă folosit,

arduino_ide_board
iar din meniul Tools->Ports se selectează portul COM folosit de placa de dezvoltare

arduino_ide_port
Utilizare:
Fereastra aplicaţiei arată ca în imaginea de mai jos.

aplic
1.Zona meniu:
check Verifică programul pentru erori
upload Incarcă programul în placa de dezvoltare
new Crează un nou proiect
open Deschide un proiect
save Salvează proiectul curent
serial Monitorizare serială – acest buton este folosit pentru comunicarea prin portul serial cu calculatorul

2.Zona program:
Această parte din aplicaţie este folosită pentru scrierea şi editatrea programelor. Cu ajutorul iconiţei din dreapta sus (sub forma de sageata orientata în jos) poţi redenumi/crea fisiere noi.

prog
3.Zona compilator:
În această zonă vor aparea eventualele erori de compilare.

comp

Acum ca ai parcurs aceşti paşi de introducere eşti pregătit pentru a realiza primul tău proiect bazat pe Arduino.

De unde incepem
Etichetat pe:        

4 gânduri despre „De unde incepem

 • 10/07/2014 la 09:16
  Legătură permanentă

  Nu reusesc sa-l fac pe ARDUINO sa functioneze fara calculator 🙁 .
  Conectat la calculator functioneaza o multime de programele. Daca deconectez Arduino de calculator nu mai functioneaza nimic. Programelele sunt simplute(un senzor de temp care aprinde niste leduri in functie de temp…, Un senzor IR care comanda niste motorase…)
  Trebuie facut ceva special? Vreo procedura…?
  Va multumesc!

  Răspunde
 • 23/02/2018 la 14:33
  Legătură permanentă

  salut am o placa arduino uno r3 care il folosesc impreuna cu doua module senor pir si un ssr low lvl 2 A output care dupa o perioada de timp arduino se blocheaza nu mai da nici o comanda .
  defapt acest arduino imi porneste un ventilator in functie de miscare
  dece oare se blocheaza

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.