În articolul introductiv ne-am familiarizat cu platforma ARDUINO şi am aflat de ce avem nevoie pentru a putea realiza primul nostru proiect. Acum vom începe să conectăm diverse periferice la placa de dezvoltare Arduino, o să vedem cum putem să comandăm aceste periferice şi cum obţinem informaţii de la ele.

Despre rezistori:
Rezistorul este cel mai banal şi mai des utilizat component electronic. Spre exemplu un telefon mobil are câteva sute de rezistori în interiorul lui. Menirea unui rezistor într-un circuit electronic este să limiteze curentul (să reziste la trecerea curentului). Pentru a înţelege mai bine haideţi să luăm ca exemplu o conductă cu apă. Cu cât conducta este mai îngustă, prin ea trece o cantitate mai mică de apă. Aceasta are o rezistenţa mare. În schimb dacă lărgim conducta respectivă, prin aceasta va putea trece o cantitate mai mare de apă, ceea ce înseamnă că rezistenţa scade.

Rezistorii se măsoară în ohmi (Ω) şi se calculează după formula R=U/I. Unde U resprezintă tensiunea, care se măsoară în Volţi, iar I reprezintă intensitatea, care se măsoară în Amperi.

Un caz mai aparte de rezistor este cel variabil. Valoarea acestuia (rezistenţa) poate fi ajustată prin reglarea unui contact mecanic (cursor). De obicei acest tip de rezistori au trei terminale şi se mai numesc potenţiometre.

Simbolizare:

rezi
Codul culorilor:
Valorile rezistenţelor sunt fie scrise fizic ca valoare pe acestea, fie trecută sub forma unor bande colorate pe corpul rezistorilor. Pentru mai multe informaţii despre codurile de culoare vezi şi http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_color_code . Programul gResistor te poate ajuta în interpretarea codurilor de culoare.

Despre LED-uri:
Cuvântul LED vine de la Light Emitting Diode (diodă care emite lumină). Pentru a înţelege ce înseamnă o diodă va trebuii să îţi imaginezi o stradă cu sens unic. Dacă vrei să intri pe această stradă din sensul opus, există un poliţist care nu îţi va permite acest lucru. La fel, şi dioda permite curentului să circule într-un singur sens. Printr-o diodă curentul poate trece doar de la pozitiv(+) spre negativ(-). Exact acelaşi principiu se aplică şi LED-ului, ceea ce înseamnă că polaritatea este importantă în alimentarea unui LED. LED-urile se folosesc în electronică încă din 1962, iar în prezent tehnologia a permis folosirea acestora în cele mai diverse aplicaţii. De la dysplay-uri video până la senzori optici.

Identificarea pinilor (+) şi (-) în cazul unui led se face foarte simplu.

led

Tot timpul pinul mai lung este (+) sau ANOD iar cel mai scurt este CATOD sau (-). De asemenea în interiorul LED-ului catodul este mai proeminent faţă de ANOD.

Simbolizare:

led_sch_
Legarea LED-urilor la placa de dezvoltare
Pentru obţinerea unui efect puţin mai frumos decât clipirea unui led îţi propun aplicaţia de mai jos. Pentru aceasta vei avea nevoie de 8 leduri şi de 8 rezistenţe de 220Ω.

aplic_led

aplicatie_led_SCH.s

Şi acum programul:

/*Joc de lumini pe 8 LED-uri*/

int LED[] = {6,7,8,9,10,11,12,13};//se definesc pinii pe care sunt conectate LED-urile

void setup()
{

/*Se seteaza pinii mai sus definiti ca si IESIRI

Functia FOR lucreaza in felul urmator:
i=0
pinMode(ledPins[0],OUTPUT)-adica pinMode(6,OUTPUT) -seteaza pinul 6 ca iesire
i++ variabila i este incrementata dinou cu 1 in concluzie i=1
i=1
pinMode(ledPins[1],OUTPUT)-adica pinMode(7,OUTPUT) -seteaza pinul 7 ca iesire
.............
se continua pana cand i este mai mic ca 8 adica i=7 cand se seteaza pin-ul 13 ca iesire
*/
for(int i = 0; i < 8; i++){
pinMode(LED[i],OUTPUT);
}

}

void loop()
{
animatie();
}

void animatie(){
int intarziere = 100; //se defineste 100ms interval intre aprinderea si stingerea unui led
for(int i = 0; i <8; i++){
int stopLED = i - 1; //calculeaza care a fost ultimul led aprins
if(i == 0) { //in cazul in care procesul se reia se stinge ultimul LED
stopLED = 7;
}
digitalWrite(LED[i], HIGH); //se aprinde un nou LED
digitalWrite(LED[stopLED], LOW); //se stinge ultimul LED
delay(intarziere);
}
}

Spor la treabă!

Leduri şi nu numai
Etichetat pe:        

7 comentarii la „Leduri şi nu numai

 • 05/01/2014 la 10:01
  Legătură permanentă

  Cred ca este o itrebare de super incepator, dar de ce avem nevoie de rezistenta? Este prea mare curentul pentru leduri?

  Răspunde
 • 06/01/2014 la 22:42
  Legătură permanentă

  Rezistenta este necesara pentru a limita curentul care trece prin led. Daca rezistenta lipseste limitarea de curent v-a trebuii sa vina din microcontroler, lucru care poate duce la deteriorarea acestuia.

  Răspunde
 • 22/01/2014 la 13:28
  Legătură permanentă

  Frate nu mergeeee codul am lucrat ca la carte,pacat …poate ma lamuriti si pe mn de ce nu a mers sa incarc codul pe placa.

  Răspunde
 • 16/06/2018 la 07:02
  Legătură permanentă

  In bucla for la al doilea parametru apar caracterele < este posibil ca acest parametru sa dea eroare, este de preferat sa se inlocuiasca cu semnul <

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.