Cu ceva timp în urmă discutam despre instalarea unui bootloader pe un ATMEGA328 pentru a elibera plăcuța de dezvoltare pentru alte proiecte. Totuși dacă luăm in considerare că pe langă microcontroler mai avem nevoie de un quartz de 16Mhz, 2 condensatoare de 22pF, buton de reset, cablaj imprimat sau perforat si pini ajungem rapid la concluzia ca nu e chiar o solutie ieftina. Daca cumparam toate piesele de la TME, excluzand transportul, ajungem la aprox 20-25RON. Ideea acestui articol este de a va propune o soultie pana in 10RON (la data in care scriu acest articol e 7,5RON) pentru transferul proiectelor Arduino.

1.Necesar:

Secretul este reprezentat de ARDUINO PRO MINI cumpărat de pe ebay.com. Această micro plăcuță de dezvoltare este practic un Arduino UNO în miniatură. Plăcuța are pe ea un buton de reset, un microcontroler ATMEGA328, quartz-ul și cam tot ce aveți nevoie pentru a putea începe transferul proiectului imediat și fără nici un efort. Singurul lucru de care mai aveți nevoie este de un conector FTDI. In cazul in care nu dețineți un astfel de conector, puteți folosi plăcuța Arduino UNO pe post de conector FTDI.

promini

-plăcuță arduino pro mini (eu l-am cumpărat pe al meu de aici)

-adaptor FTDI sau o placa de dezvoltare Arduino UNO (cel mai simplu de folosit sunt cele cu soclu)

-dupa caz, logic level shifter

 

ATENȚIE!!! Exista mai multe variante de arduino pro mini. Unele sunt pe 3.3V altele sunt pe 5V iar altele pot fi setate pe 3.3V respectiv 5V. Nu încercați să programați o placa setata pe 3.3V cu un programator pe 5V. Dacă chiar dori’i sa faceți acest lucru folosiți un logic level shifter. 

2.Conexiuni:

Arduino ca programator FTDI

arduino ICSP_bb

 

Programare arduino pro mini cu conector FTDI(trebuie respectată doar corelarea pinilor)

ftdi

 

3.Programare:

În funcţie de caz, dupa alegerea  portului pe care se află programatorul în Arduino IDE, din meniul „Placa de dezvoltare” se alege una din variantele de mai jos:

mini_ide

 

4.Exemple de proiecte transferate:

Spor la treaba!

Transferul ieftin al proiectelor Arduino
Etichetat pe:                            

3 comentarii la „Transferul ieftin al proiectelor Arduino

 • 16/11/2014 la 20:32
  Legătură permanentă

  Buna seara dl Pop ,
  Ne-am obisnuit cu proiectele d-voastra deosebit de interesante si le asteptam cu mare interes. Poate n-ar strica sa le puneti intr-o carte pentru copii interesati.
  Multumim si spor la treaba !
  Nelu Ghiteanu – YO9BXE

  Răspunde
 • 23/11/2014 la 12:32
  Legătură permanentă

  Buna ziua , cred ca am vazut o greseala , in imaginea cu pro mini , pinii A4 si A5 , nu sunt invers?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.